Heredity: Chapter # 11

  1. For their activities, organisms need energy in the form of

(a) glucose          (b) DNA

C. sugar              (d) ATP

  • The process in which the C — H bonds in food are broken by oxidation reduction reactions and the energy is transformed into ATP is called
  • transportation
  • cellular digestion
  • cellular respiration
  • excretion
  • Which of these is produced in aerobic respiration?
  • ATP              (b) carbon
  • water            (d) all of these
  • Taking in oxygen and giving out of C02is termed as
  • gaseous exchange
  • respiration (c) diffusion
  • transportation
  • The process through which animals take air in their bodies to get oxygen from it and then give out the air from getting rid of C02 is termed
  • respiration
  • breathing
  • gaseous exchange
  • bioenergetics
  • Respiration involves the
  • mechanical process
  • bio-chemical process
  • both a and b
  • none of these
  • The gaseous exchange in leaves and young stems occurs through


(a) stomata            (b) air spaces

(c) cuticle              (d) all of these

  • During the daytime; the mesophyll cells of leaves carry out
  • photosynthesis
  • respiration
  • active transport
  • both a and b
  • In woody stems and mature roots, the

gaseous exchange occurs through (a)         stomata (b)        diffusion

  • lenticels         (d) active transport
  • Pores in the bark of woody stems and mature roots are called

(a)   stomata         (b) lenticels

  • cuticle           (d) mesophyll
  •  In young stems and leaves, some gaseous exchange also occur through the

(a)        cuticle   (b)        lenticels

(c)        guard cells        (d)        all of these

12. Which of these cells carry out photosynthesis?

  • epidermis cells              b. mesophyll cells      c. cuticle               d.guard cells
  • Themicroscopic pores in the epidermis of leaves are called

(a) stomata             (b)        lenticels

(c) guard cells        (d)        cuticle

  1. The cells of leaves carry out respiration

a. during day time only  b.during night time only

c.all the times                d. when it requires

  1. In humans, the exchange of gases is carried out by
  2. air passageways b. lungs           c. both a&b                   d. none
  3. The human nose opens to the outside through the opening called

(a) nasal cavity (b) nostrils (c) glottis      (d)        epiglottis

  1. Pharynx extends to the opening of
  2. Oesophagus     b. larynx                        c. lungs             d.both a and b
  3. The air goes from the pharynx into the

(a) oesophagus (b) larynx

(c) lungs           (d)        both a and c

  1. It is the narrow opening at the floor of pharynx

(a) glottis          (b)        nostrils

(c) nasal cavity  (d)        larynx

  • Larynx is present between pharynx and

(a) oesophagus (b)        Trachea

(c) Glottis          (d)        epiglottis

  • Larynx is also called as

(a) sound box   (b)        Voice box

(c)trachea          (d)        epiglottis

  • Trachea is also called the

a.Sound box     (b)        voice box          c. wind pipe      (d)        bronchi

  • In humans, the length of trachea is about
  • 8 cm           (b)        10 cm               c. 12 cm           (d)        15 cm
  • Which of these contains vocal cords?

a. larynx            (b)        pharynx            c. glottis           (d)        bronchial tube

  • How many times we breathe per minute

a.5-10 times      (b)        10-15 times                   c.         16-20 times       (d)        20-25 times

  • Which of the following deoxygenated blood?
  • pulmonary artery           b. pulmonary vein          c.renal artery                 d.jugular vein
  • The vein that carries the oxygenated blood back to the heart is called

a)pulmonary vein                       b) jugular vein               c)renal vein       d)         all of these

  • The left lung of human has

(a) single lobe  (b) two lobes                      (c) three lobes (d) four lobes

  • Each lung is enclosed by

a.pericardium                b. peritoneum    c. pleural membrane      d. plasma membrane

  • The right lung is bigger with

a. single big lobe           b. two lobes                  c. three lobes    d. four lobes

  • The physical movements associated with the gaseous exchange are called

(a)        respiration         (b)        breathing          c. Inspiration     (d)        expiration

  • The air from outside rushes into lungs is called

a.inhalation       (b)        exhalation                     c. expiration      (d)        breathing

  • The expulsion of impure air from lungs is known as

a.inspirations    (b)        exhalation                     c.inhalation       (d)        respiration

  • During exercise or other hard physical works the breathing rate may increase up to

a.10-20 times/minute                 b.20-30 time/minute

c. 30-40 time/minute                  d.40-50 time/minute

35.        The majority of people diagnosed with chronic bronchitis are of

a.3 to 10 years of age                b.30 years of age

c.40 years of age                      d. 45 years of age

36.        The destruction of the walls of the alveoli is known as

a.acute bronchitis                      b.chronic bronchitis       c.emphysema   d)pneumonia

  • Shortness of breath, fatigue, recurrent respiratory infections and weight loss are the symptoms of

(a) emphysema (b) pneumonia (c) asthma (d) bronchitis

  • The cause of pneumonia is

a)Streptococcus bacteria           b)influenza virus            c)fungal infection           d)all of these

  1. Once organisms that cause pneumonia enter the alveoli, they settle there and grow in number. This area of the lung becomes filled with

(a)fluid  (b)        pus         c)blood (d)        both a, and b

  1. The symptoms of pneumonia include a cold that is followed by a high fever, shivering, and a cough with production of

a)mucous          (b)        pus                         c)  sputum         (d)        fluid

1. d 2. c 3. d 4. a 5. b 6. c 7. d 8. d
9. c 10. b 11. a 12. b 13. a 14. c 15. c 16. b
17. d 18. b 19. a 20. b 21. b 22. c 23. c    
24. a 25. c 26. a 27: a 28. b 29. c 30. c 31. b
32. a 33. b 34. b 35. d 36. c 37. a 38. d 39. d
40. c               .